12 Şubat 2022 Cumartesi

"DOMATES, BİBER, PATLICAN" BİR DE HIYAR







Domates, biber, patlıcan
Domates, biber, patlıcan
Bir anda bütün dünyam karardı
Bu sesle sokaklar yankılandı
Domates, biber, patlıcan
Şimdi benden çok uzaklardasın biliyorum
Belki bir gün dönersin diye dualar ediyorum
Seni bir daha görsem yeter
İnan ki bu bir ömre bedel
Yeter ki bitmesin bu rüyam
Geçenlerde ölüm yıldönümü nedeniyle andığımız, o güzel şarkılarını dinlediğimiz Barış Manço, yıllar önce, bizim gençlik dönemimize denk gelen yıllarda söylemiş bu şarkıyı. Şimdi bu satırları yazarken onun “Domates, biber, patlıcaaan!” diye söyleyişi kulaklarımda.
Yıllar önce bugünleri bildin de mi söyledin Barış Manço bu şarkıyı? Bu sayılanların fiyatı öyle arttı ki sanki bir anda dünyaları karardı insanların. Uzaklaştı gitti sofraların olmazsa olmazları. Neredeyse Barış Manço gibi “Seni bir daha görsem yeter” diye dönmesi için dua edeceğiz.
Sevgili sanatçı Manço bu sözleri yazarken bu günler aklına bile gelmemiştir. O başka duyguları anlatmak istese de sözler bugüne, bugünlerde yaşadıklarımıza “cuk” oturmuş.
Bir şeyi unutmuş değerli şarkıcımız. Ben yazmadan tahmin etmişsinizdir. Neyi unutmuş? Neyi unutacak, salatalığı, yani gerçek adıyla hıyarı. Nereden bilsin bu “hıyar”ın kilosunun otuz liraya çıkacağını!
Google'a yazdım “hıyar” diye. Öğrendim ki bu hıyarın yüzde doksan beşi su imiş. Su imiş ama faydalarını da sıralamakla bitirememişler. Merak eden tıklar bakar. Demek ki çok kıymetli bir besin. Hiç unutmam Barış Manço'ya “Nasılsın? “diye sorduklarında esprili sanatçı “Affedersiniz hıyar gibiyim.” diye yanıt verirmiş. Bir bildiği varmış demek ki rahmetlinin(!).
Domates ve salatalık yani asıl adıyla hıyar, sabah kahvaltılarımızın iki demirbaşı. Olmadığı kahvaltıyı pek hatırlamam. Bunlara bazen ince, tatlı biber de katılır. Geçenlerde marketin birinde o “silor” dedikleri küçük salatalıklardan alacak oldum, etikette 28.95 tl yazıyordu. Almadım; ama nereye kadar?
Ne ilgisi var bilemem; ama kaba saba, yaramaz adamlar için de "hıyar" sözcüğü kullanılır. Birisine "hıyar ağası" ya da "Ne hıyar adamsın!" dediğimiz de bilin ki kavga çıkar. İnsanlara böyle demeyelim de hıyara şöyle diyelim. "Ne hıyarmışsın be? İçin dışın su; ama altın peşinden yetişemez oldu."
Facebook sayfasında kısa, esprili paylaşımlar yapan Işıl Kuşhan Acar kardeşim aşağıdaki tabloyu aktarmış:
Sivri biber 40₺
Patlıcan 30₺
Domates 20₺
Cahillik bedava !!!
Aman aman ne değerli şeylermiş bunlar? Altınla yarışıyor mübarekler. Yakın zamanda pazardan üç beş liraya aldığımız bu ürünler gördüğünüz gibi üç beş katına çıkmış. Işıl kardeşim sonuna da etkileyici sözü eklemiş: "Cahillik bedava!"
Burada halkın canını yakan, onları çaresiz bırakan elektrik, doğaldaz, benzin, mazot zamlarından çok söz etmeyeceğim. Mutfakta tencere kaynamamaya başlarsa bu ülkeyi yıllardaır yönetip sonunda halkı bu duruma düşürenlerin suyu da kaynamaya başlar. Başlar da işte bu halkın "bedava cahillik"ten kurtulması gerekir, "Yeter artık, bu kadar da olmaz!" demesi gerekir, "Artık yönetemiyorsunuz!" demesi gerekir.
Çok kısa bir şiir vardı. Şair orada padişah isimlerini yarıştırıyodu. Osmanlı saltanatında "Mehmet, Murat, Ahmet, Osman, Beyazıt .." gibi padişah isimleri birden fazladır. Şair bunları yarıştırıyor, sonunda "Mehmet birinci!" diyordu. Ben de hıyar, domates, biber, patlıcanı yarıştırayım, sonunu "Hıyar birinci!" diyeyim dedim; ama beceremedim. Şiiri de çok aradım eklemek için bulamadım. Okuyanlardan bulan olursa yorum kısmına eklesin.
Barış Manço; domates, biber, patlıcanı bir daha görmek için dua ederken biz buna hıyarı da ekleyelim. "Hıyarlık yapma, eski günlerine dön, soframıza gel!" diyelim.
Yazımı gazetelerden aldığım bir haberle bitireyim:
Pazarda tane hesabı başladı:
Bir salatalık 5 tl, bir domates 2,60 tl
Ankara Yenimahalle Pazarı’nda bir tane salatalık 5 lira 13 kuruş, bir tane patlıcanın fiyatı 5 lira 25 kuruş, bir domatesin fiyatı 2 lira 60 kuruş, bir biberin fiyatı 2 lira, bir demek maydanozun fiyatı ise 4 lira. Pazarcı ise "Önceden limon 5 liraydı. Şimdi 15 lira. Eskiden poşeti alıyorduk 10 liraya. Şimdi bir poşet olmuş 30 lira. 50 liraya mazot alıyordum, şimdi 200 liraya mazot alıyorum. Gelin buna bir çözüm bulalım kardeşim. Bu böyle yürümez." diye konuştu.
İşte bu tuhaf durumun tam ortasındaki adam bunları söylüyor, biz ne diyelim?
Denmesi gerekeni yıllar önce Süleyman Demirel söylemiş;
"Boş tencerenin yıkamayacağı iktidar yoktur."
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Numan Kurt
13 Şubat 2022

 

YEŞİLLİKLER ÜZERİNDE KIRMIZI GELİNCİKLER

  Sabah erken yürürken kıyıda Deniz masmavi, hafif dalgalı Belli ki temizlemiş kendini bütün kış boyunca Güneş ısıtırken yeryüzünü Hafiften ...