23 Şubat 2022 Çarşamba

"EN BÜYÜK BAŞKAN BİZİM BAŞKAN"





  (Sitesine başkan olan Hayrullah arkadaşım için mizah içeren yeni yazı)

İçinizde sözlerinin bir kısmını yazdığım şu şarkıyı dinlemeyeniniz yoktur. Bu sözleri yadım; ama ne askerlikten ne de evlilikten bekarlıktan söz etmeyeceğim. Hani bir filmde Şener Şen her türlü üç kağıtçılığı yapıp hesap sorulunca da “Yaptım, ama ne için yaptım, hele bir sor!” diyordu ya, ben de yazdım; ama ne için yazdım hele bir sorun.
Asker oldum piyade
Bugün aşkım ziyade
Evlilerin sevdası
Bekarlardan ziyade
Birçok yazımın baş kahramanı Hayrullah arkadaşım, bizim seslenişimizle Hayro, yüz yetmiş daireli sitesine, oturduğu Dokuzlar Sitesi'ne başkan oldu. Daha anlatacaklarım çok; ama önce bu şarkı sözlerinden esinlenerek yeni başkan Hayro için ben de şu dizeleri yazdım.
Başkan oldum siteye
Yar yandım aman
Dert kattım dertlerime
Onlarla boğuşmaktan
Gidemez oldum
İki adım ötedeki evime
Şarkıda genç asker, aşkından, sevdasından söz ediyor, bizimki de yetmiş üç yaşından sonra başına dertler açıyor.
Onunla ilgili yazılarımı okuyanlar bilirler. Hayrullah; şu pandemi döneminde küçük bir dükkan kiralamış, içinde ufak tefek el işleri süslemeler yapıyordu. O dükkan benim ve Necdet Erce arkadaşımızın sığınak yeri olmuştu. Üç kişi oturuyor, bisküvi arası lokum elimizde, demlenen çayımızı içiyorduk. Demlenen yalnız çay değil, tat veren yalnız bisküvi arası lokum değil söyleşilerimiz de demleniyordu.
Kim ne zaman düşürdü aklına bilmiyorum, geçen yıl bir buluşmamızda heyecanla anlatmaya başladı Hayro:
-Arkadaşlar duyduk duymadık demeyin başkan oluyorum.
-Hayırdır, nereye başkan oluyorsun?
-Saraya değil elbette, bizim siteye başkan oluyorum.
-Şimdi bu nereden çıktı durup dururken?
-Komşular istiyor, ekip hazır, ilk genel kurulda seçime giriyorum.
-Be aslanım yaşın yetmişi geçmiş, sen kolay mı sanıyorsun koskoca siteye başkan olmayı, türlü çeşitli insanla uğraşmayı? Otur oturduğun yerde.
Anladık ki komşuları da Hayro'nun dürüstlüğünü anlamışlar, onu sürmüşler öne. Öyle ya, bu tür yerlere yemeyen, içmeyen dürüst yöneticiler gerekli.
Ne dedikse kâr etmedi. Genel kurulda aday olmuş. Olmuş; ama yirmi yıllık site başkanının karşısında da havasını almış. Anlayacağınız seçimi kaybetmiş. Kendisi de demesin mi “İyi ki kaybetmişim!” diye. İşin doğrusu biz de sevindik. Hem dükkan buluşmalarından hem de arkadaşımızın o tatlı söyleşilerinden yoksun kalacaktık.
Ben bu adamı yazılarımda boşuna mı anlatıyorum, tüm marifetlerini laf olsun diye mi ortaya seriyorum? “Geçen yıl “İyi ki seçilmemişim!” diyen adam bu yıl da “İnşallah seçilemem!” diye diye seçime girdi. Karşısına aday çıkmayınca bizim Hayro oldu mu yüz yetmiş daireli sitenin başkanı. “Dert çook hem dert yook!” diye diye yerleşti koltuğa. Yerleşti yerleşmesine de biz bırakır mıyız onu? İki güne bir makam odasındayız. Fotoğraflarını çektim, makamda otururken, "Başkan oldum!" diye ağzı kulaklarına varırken ve de bize nutuk atarken.
Bugün yine yanına uğradık. Anlatıyor; projelerinden, yapacağı çalışmalardan söz ediyor. Biz de Necdet'le ağız birliği etmişçesine “Hayro, bizden de iki yaş büyüksün, yetmiş üçünde ağrımadık başını derde soktun. Ne güzel gezip tozuyor, sohbetler ediyorduk. Bizi de perişan ettin.” dedik. “He yahu, bakalım ne olacak? Sıkışırsam ....” dedi, lafın sonunu getirmeden,” Aman ha! İstifaya neye kalkışma, senin şanına yakışmaz. Madem girdin bu işe bir yıl idare et. Belli mi olur, koltuğun tadını alırsan bu görev daha da uzar.”
Geçenlerde Necdet telefon etmiş. “Nerdesin, makamda mısın, yanına geleceğiz.” demiş. Bizimkinde hava bin beş yüz. “Bundan sonra randevu alın da gelin(!) yanıma.” diye hava atmış.
Aşağıdaki fotoğraflardan da gördüğünüz gibi havasından yanına varılmıyor. Bakalım ne olacak? Bu dürüst adamı gün gelir de “En büyük başkan bizim başkan!” diye her yıl seçerlerse olan bize olur. Ne demli çay ne bisküvi arası lokum ne de Hayrullah'ın o tatlı söyleşileri kalır. Biz de her gidişimizde “Başkan istifa! Başkan istifa!” diye bağırırız.
Şapka yeni geldi kargodan
Model aynı, eski şapkalarının aynısından
Sakal Moğol sakalı
Yaş yetmiş üç
Kim mi bu adam
Kim olacak kardeşim
Bizim Hayro
Koskoca sitenin yeni başkanı
Kaykılmış makamındaki masaya
"Havan batsın!" demeye kalmadı
O arada çalınca bir oyun havası
Bizimki başlamsın mı oynamaya
Sözün kısası olan bize oldu
Can arkadaşımız artık başkan oldu
.........................................................
Numan Kurt
19 Şubat 2023

YEŞİLLİKLER ÜZERİNDE KIRMIZI GELİNCİKLER

  Sabah erken yürürken kıyıda Deniz masmavi, hafif dalgalı Belli ki temizlemiş kendini bütün kış boyunca Güneş ısıtırken yeryüzünü Hafiften ...