17 Temmuz 2023 Pazartesi

"ZAMANE"den "GÜLDÜR GÜLDÜR"e ve ZAMLARA





 Onlar için söylenen iki cümle:

“Yerelden evrensele giden müzik yolculuğunda, Anadolu'nun eşsiz türkülerini çalıp çığırmaktadır”.
“Mesleği olan müzisyenliği severek icra eden hayranlarının beğenisini toplayan usta bir müzisyendir.”
Kimler için söylenmiş bu sözler? Onları belki benim gibi sizler de büyük beğeniyle izliyorsunuz. Sevdiğiniz türküler bir yana, pek ilginizi çekmeyen türküleri bile o kadar güzel, uyumlu, keyifli söylüyorlar ki “Bu türkü de bu kadar güzel miymiş?” diyorsunuz.
Gelelim bu ikilinin kimler olduğuna. Umut Sülünoğlu ve Uğur Önür. İlk söz Uğur; ikinci söz Umut için söylenmiş.
Bu ikiliyi ve onlara değişik enstrümanlarla katkıda bulunan çok sempatik arkadaşlarını her hafta TRT MÜZİK'te dinliyorum. Pazar günleri de gece yarısından sonra programları “Zamane”nin tekrarı var.
***
Geçenlerde saz çalan, türkü söyleyen, türkü üreten can arkadaşım Öner Pehlivan, Didim'e geldi. Geldiği gün sormuştum ona Erol Okçu arkadaşımızın balkonundaki masada söyleşirken:
-Öner, sen TRT MÜZİK dinliyor musun?
-Evet dinlerim.
-Kardeşim orada “Zamane” diye bir program var.
-Ne diyorsun sen, ben bayılırım Uğur Önür ile Umut Sülünoğlu'na.
-Sen mi, ben mi? Sen türkülerle iç içesin. Dinlemen ve beğenmen çok doğal. Oysa dinleyiciden öteye gitmeyen ben de mest oluyorum onları dinlerken.
-Umut Sülünoğlu'na türkülerimi gönderdim; ama henüz bir yanıt gelmedi.
-Onlar çok meşgul insanlar, görmemiştir.
-Ben de öyle düşündüm.
-Yahu Öner, tek ya da ikili olarak söyledikleri her türküyü zevkle dinliyorum. Vücut dilleri de çok etkileyici. Bir de ben hayatım boyunca çok az süreler içinde bıyıklı olmuşumdur. “Neden bırakmıyorsun?” diyenlere şaka yollu “Çorba bulaşıyor (!)” derim. Sana da yakışıyor; ama bu Uğur Öner'e de o kara pos bıyık ayrı bir hava veriyor.
Böyle söyleştik. Oğlunun rahatsızlığını duyunca geldiğinin üçüncü günü İstanbul'a döndü Öner. Ne diyelim? Görüşme kısa oldu; ama önemli olan arkadaşımızın oğlu sağlıklı olsun. Ömrümüz oldukça bu güzel insanla daha çok buluşuruz.
“Umut Sülünoğlu ve Uğur Önür'ü neden yazdınız?” derseniz; ben de “Siz de onların programını kaçırmayın!” derim efendim.
***
Zamlar bırakın yağmuru, çünkü yağmur usulünce yağarsa berekettir, dolu gibi yağıyor bu halkın üzerine. Benim yıllanmış, küçücük arabamın deposu artık 1400 liraya doluyor. Gerekli zam verilmeyen emekli perişan durumda.
Cunhuriyetin yüzüncü yılında bir bakan çıkıp “Kızlar için ayrı okullar açabiliriz.” diyor. Bizler elli beş yıl önce erkek ilköğretmen okulullarında okurken her sınıfa gündüzlü olarak altı-yedi kız arkadaşımız alınırdı. Kız ilköğretmen okullarında da erkek öğrenciler aynı sayılarda yerleştirilirdi. Çok tuhaf böyle bir kafanın yüzüncü yılda bakan olması.
Mustafa Kemal Atatürk'ün kapattığı tekkeler, zaviyeler, tarikatlar pıtırak gibi sardı yurdun aydınlığını. Geçmişten ders alınmadan yerleştiriliyorlar yönetim kadrolarına.
Daha neler neler...Dikkatimi çeken bir durum da şu: Bugünkü yönetime gözü kapalı oy verenler de yavaş yavaş sızlanmaya başladılar, özellikle maaş artışlarından ve zamlardan sonra.
Gün ola, harman ola, sonumuz hayrola!
***
Yukarıda sözünü ettiğim türkü programı bir de çok başarılı güldürü programı “GÜLDÜR GÜLDÜR” olmasa kapatacağım televizyonun düğmesini.
“Sen, açık oturum, tartışma gibi programları izlemez misin?” diyenlere “Yandaş kanallarda aynı dilli düdükler ötüyor, diğer az sayıdaki kanallarda izliyorum bazen, ama karamsarlık daha da artıyor. Onlara da kulak verdikleri yok zaten.”
Dün gece Umut Sülünoğlu ve Uğur Önür'ün progamlarının tekrarını dinleyince bunları yazmak istedim.Yurdun dört bir yanından; Kırşehir'den, Ankara'dan,Burdur'dan Çorum'dan kısacası her yöreden türküleriyle, sazları, zurnaları, gitarları, darbukaları, kabak kemeneleri ile bayılıyorum onlara.
“Güldür Güldür”ün çok başarılı oyuncularını görünce daha oyuna başlamadan “güldür güldür” oluyorum.
Bunca olumsuzluğun içinde bana keyif veren iki güzel programdan da söz etmek istedim.
Cumhuriyet yüz yıl sonra aydınlıklar, güzellikler getirsin. Biz geçtik gidiyoruz. Kaygımız çocuklarımız, torunlarımız için.
.............................
Numan Kurt
17 Temmuz 2023

YEŞİLLİKLER ÜZERİNDE KIRMIZI GELİNCİKLER

  Sabah erken yürürken kıyıda Deniz masmavi, hafif dalgalı Belli ki temizlemiş kendini bütün kış boyunca Güneş ısıtırken yeryüzünü Hafiften ...